Dialyse:

Je hebt niet allebei de nieren nodig. Je kunt prima leven met één nier. Maar als deze nier op een gegeven moment niet meer werkt, is er een groot probleem. Doordat de nieren nu geen afvalstoffen meer uit het bloed halen wordt je lichaam vergiftigd. Dit kun je maximaal een week volhouden maar langer zul je het niet overleven. Om jou in leven te houden kunnen ze in het ziekenhuis het bloed kunstmatig zuiveren, dit wordt dialyse genoemd. Bij dialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd in een dialysemachine. Via een slangetje in een bloedvat van de arm wordt het bloed naar de dialysemachine gepompt en weer terug. In de dialysemachine zit een soort kunstnier die de afvalstoffen, teveel aan zouten en het overtollige vocht uit het bloed verwijdert. Dialyse vindt meestal plaats in een ziekenhuis maar er zijn ook speciale dialysecentra. Soms is het ook mogelijk om het zelf thuis te doen. Het duurt ongeveer 4 uur voordat het bloed weer ‘schoon’ is en het moet ongeveer 3 tot 5 keer per week gedaan worden.

© 2009 esranoah

Nieren

De nieren zijn twee hele belangrijke organen. Ze zorgen ervoor dat het teveel aan water en afvalstoffen uit ons lichaam kunnen komen: Urine! Maar wat nou als je nieren niet meer werken...

  

De werking van de Nieren:

Zoals in de inleiding al staat zijn de nieren twee belangrijke organen. Als we geen nieren hadden zouden we onszelf vergiftigen en niet meer kunnen leven. De nieren maken ook een hormoon aan, Erytropoëtine (EPO). Dit hormoon helpt mee aan de vorming van de rode bloedcellen in het lichaam.

In elke nier zitten ongeveer één miljoen niereenheden (nefronen). In de niereenheid zitten bloedvaatjes en nierkanaaltjes. Afvalstoffen en water komen in de nierkanaaltjes terecht. Daar wordt het urine. Via de nierslagader, die ook in de niereenheid zit, komt bloed in een knotje van haarvaten. Om het knotje ligt het kapsel van Bowman. Zouten, water, suiker en afvalstoffen worden door de kracht van de bloeddruk vanuit de haarvaten in het kapsel van Bowman geduwd. Bloedcellen blijven in de haarvaten. De vloeistof in het kapsel van Bowman heet voorurine, die stroomt door de nierkanaaltjes. Daar vanuit gaan de bruikbare deeltjes door het lichaam naar het bloed.